L'origen del Festival de Fanals Xinesos

Els espectacles de fanals tenen una llarga tradició a la Xina. El Festival de Fanals Xinesos és precisament una de les seves grans festes que se celebra al moment de la culminació de l'Any Nou Xinès (el 18 de febrer d'aquest any, segons el calendari lunar) i durant el Festival de la Lluna (a mitjans d'agost).

Llegenda de l'emperador de Jade

Explica la llegenda que una bella cigonya va venir a la Terra des del Cel i va ser assassinada per uns vilatans. Això va fer enfadar l'Emperador de Jade (el governant del cel segons la mitologia xinesa) al Cel perquè aquella cigonya era la seva favorita. Va preparar llavors com a venjança una tempesta de foc per destruir el poble, que tindria lloc en el quinzè dia lunar.

La filla de l'Emperador de Jade, que simpatitzava amb els vilatans, els va advertir del pla del seu pare. Els habitants del poble estaven terriblement espantats i es van posar a buscar una manera de salvar el seu poble de la seva imminent destrucció.

Un savi del poble veí va suggerir que cada família pengés llanternes vermelles al voltant de casa seva, creés fogueres als carrers i fes petards durant els dies catorzè, quinzè i setzè del mes de gener en el calendari lunar. Així semblaria que el poble estigués cremant i d'aquesta manera ho van complir els seus habitants.

Efectivament, les tropes enviades per l'Emperador de Jade van pensar que el poble estava en flames, de manera que van tornar a informar a l'Emperador que el poble ja estava cremant. L'Emperador de Jade, satisfet en sentir aquestes paraules, va avortar el seu pla.

Des d'aquest dia, la gent celebra l'aniversari d'aquesta llegenda el quinzè dia de gener del calendari lunar encenent fanals als carrers i amb petards i focs artificials.

Llegenda de l'emperador Hang Ming Di

La seva celebració es remunta al regnat de l'emperador Han Ming Di (28-75 DC). Segons la llegenda, l'Emperador era seguidor del Budisme i just durant el seu regnat, un dels homes religiosos més importants de l'època, Cai Yin, va tornar de l'Índia amb les doctrines i escriptures budistes. Cai Yin va informar a la seva Majestat Han Ming Digues que en el quinzè dia del primer mes de cada any portaria a terme una celebració per adorar a Buda.

En assabentar-se d'això, l'Emperador va demanar que en aquest dia exacte tots els fars dels temples i els palaus s'encenguessin per mostrar respecte a Buda, seguint la festivitat índia. Amb el temps, aquesta pràctica va ser adoptada per la gent del poble.

Venda d'entrades

Entrades online a

Ticketmaster.es

Endinsa't en la cultura xinesa i coneix els secrets dels majestuosos fanals orientals. No et perdis aquest festival únic!

Col·laboradors

Ayuntamiento de Barcelona
China Club
Confucio
Casa Asia
Clic Asia
Asociación de Intercambios culturales y artísticos de España
Centre Cultural de Xina de Madrid

  • Carrer de la Pau, 1. 08930 - Sant Adrià del Besòs, Barcelona

Informació legal
x

Empresa: DHZ Brothers Entertainment S.L.

NIF: B66364101

Direcció: Paseo de Gracia 118, Planta Primera Barcelona 08008.

e-mail: info@festivaldefaroleschinos.com

Valid XHTML 1.0 Transitional

 

[...]
Carregant...